Właściwości i zastosowanie pasty orzechowej w kuchni

Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby orzechów. Są one niezwykle smaczne i do tego zdrowe. Zawierają szereg cennych substancji odżywczych, dzięki czemu ich spożywanie wpływa korzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu. Są to dary natury, które nie potrzebują żadnych dodatków, bo same stanowią przepyszną i sycącą przekąskę. Można też wykorzystać je do wzbogacenia różnych potraw. Pasta z orzechów arachidowych ma szerokie zastosowanie, można z niej nawet wyczarować sos, smarowidło, ciastka, pralinki, lody, nadzienie do wypieków i wiele więcej.
Jakie mają właściwości odżywcze pasty orzechowe?
Nie bez powodu mówi się, że jedzenie orzechów ma korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Wynika to z tego, że stanowią one bogactwo składników odżywczych, których potrzebujemy każdego dnia. Bardzo lubimy chrupać orzechy, ale można też je zmielić, zrobić z nich mąkę do wypieków czy pastę. W przypadku masła orzechowego mówi się o uniwersalności i szerokim zastosowaniu. Wspaniale łączy się zarówno ze smakiem słodkim, jak również słonym i nawet pikantnym. Można po nie sięgać na śniadanie, lunch, obiad, podwieczorek czy kolację. Nie musi dominować, ale być tylko smacznym dodatkiem, który nada potrawie nowego charakteru.
Stugramowa porcja masła orzechowego to prawie 600 kcal, ale mówimy tutaj o bardzo bogatym odżywczo produkcie. Wystarczy już niewielka ilość do tego, aby poczuć nasycenie i zadowolenie. Rzadko kiedy ktoś jest w stanie zjeść większą ilość ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Jest go aż ponad 51 g na 100 g produktu. Mam też sporo białka, bo aż ponad 22g/100g. Nic więc dziwnego, że sportowcy tak chętnie sięgają po pastę orzechową. Dominują w niej kwasy tłuszczowe jednonienasycone, ale nie brakuje też tych nasyconych i wielonienasyconych. Przeważają kwasy tłuszczowe z grupy omega-6. Jeśli chodzi o węglowodany, to w stugramowej porcji znajduje się ich prawie tyle samo co białka.
Co znajdziemy w orzechach i jak je wykorzystać?
W maśle orzechowym znajdziemy też niektóre witaminy i mnóstwo cennych pierwiastków. Spora ilość dotyczy witaminy E, witaminy B3 i kwasu foliowego. Mamy też nieco witaminy K1, witamin B1, B2, B5 i B6. W paście orzechowej kryje się sporo fosforu, potasu, magnezu, sodu i wapnia. Spożywając je, dostarczymy organizmowi nieco żelaza, miedzi, selenu, cynku. Warto też wspomnieć o błonniku pokarmowym i fitosterolach. Należy wiedzieć o tym, że w maśle orzechowym nie ma cholesterolu. Tak wartościowy produkt spożywczy warto wykorzystać jako smarowidło do pieczywa, dodatek do owsianki, ciast, kremów deserów, pikantnych dań mięsnych i wegetariańskich.